Ana Sayfa Kalemimden Animeler Kitaplar Mangalar Filmler Diziler Mimler

30 Temmuz 2016 Cumartesi

Anime: Monster & 91 Days.


Vay, canına. Kesinlikle vay canına. Bu blogu açalı bir yıl olmuş ve bunun yazını ne yazık ki anca yazabiliyorum. Bunun için biraz hüzünlüyüm ama diğer yandan da mutluyum; fakat bundan evvel, anime hakkında ki gevezeliğimi buyur etmek isteyeni hemen aşağıya giflerin başlangıcına buyur edeyim, çünkü burayı biraz zapt edeceğim.  

Hüzünlü olmama gelirsek; her seferinde özveri ve düşünceyle yorum yazan arkadaşlara geç yanıt veriyor olmam. Çoğu blogger'lar bilir, yazdığınız bir yoruma direk yanıt geldiğinde insan mutlu olur, bu sadece blogger için değil, herhangi bir sosyal ağ üzerinde ki mesajlaşma türevleri içinde, bu sebeple geç yanıt verdiğimden tarif edilemez bir huzursuzluk boy gösterdi. Diğer bir yandan ise yine de burayı açtığıma mutluyum, çünkü hakikatten harika insanlarla tanıştım; son zamanlar fazlaca takip edemesem bile aktif olduğum süre boyunca takip ettiğim bloglarda, yeri geldi arkadaşın yazısını okurken fikrine katıldım, bazen üzüldüm, bazen de yaptığı paylaşımlara güldüm. Ama hepsinde keyif alacağım bir zaman dilimi yaşadım. Tıpkı; şu saçma yazıyı yazdığım an ki gibi. 

Anımsayanınız çıkar mı emin değilim artık. Blogger da bir görünüp, bir kaybolan kız olarak nam saldığımı düşünmeye başladım, velâkin şu son bir sene boyunca emeği ve muhabbeti geçen tüm arkadaşlara gönülden teşekkür ederim. Bu yazıyı ayın 26'sında yazmam gerekti. Fakat, bir süre önce yurt içinde olmadığımdan mümkün olmadı. Aynı şekilde ülkemiz için, üzüntü verici hadiseyi de o anlığına İskeçe'den ailece takip etmek zorunda kalmıştık. Doğrusu o sanırım yaşamımda unutamayacağım zamanlardan birisi olarak kalacak benim için, uzakta olduğumuzdan gece sabaha kadar televizyon başından durumu takip etmek zorunda kalıp geride ki tanıdıklarımız ne yapıyorlar acaba diye düşünmüştük. Elbet geride bıraktığım anlardan biri yalnızca İskeçe'de ki günlerim değil, doğum günüm, annemin depresyonu, uzun Ramazan ayı geceleri ve tekrar hatırlayacağım kimi anlar sevindiren, kimi anlar canımı sıkan hadiseler olmuştu. 


Monster;

Yapım: 2004
Bölüm Sayısı: 74
Tür: Dram, Korku, Gizem, Polisiye, Psikoloji, Seinen, Suç.
Mangaka: Naoki Urasawa

Denizin kıyısında dikilip durdular. Sonra on boynuzlu yedi başlı bir canavarın denizden çıktığını gördüler.
Boynuzlarının üzerinde on taç vardı. Başlarının üzerinde küfür niteliğinde adlar yazılıydı.
İnsanlar canavar'a yetki veren ejderhaya taptılar.
-Canavar gibisi var mı?
-Onunla kim savaşabilir?
…diyerek canavar’a da taptılar.
Konu: Kenzou Tenma başarılı bir cerrahtır. Günün birinde hastane de baş hekimin isteği üzerine ameliyat etmesi istenilen bir hastayı eder ve hasta kurtulur. Fakat bunun sonucunda kendisine adanmış, sırası gelen hastayı ameliyat etmediğini, sadece makam namına birine ameliyat ettiğini, ve diğer hastanın da öldüğünü öğrenir. Durumu nişanlısına anlattığında 'her insan bir değildir' sözü üzerine bildiği tüm doğruları yıkılır ve bir gün hastaneye bir olay sonucu ağır yaralı gelen ikiz çocuklarla, vali gelir. Baş hekim ikizleri umursamamasını, vali ile ilgilenmesini ister, lâkin Tenma aynı hadisenin tekerrür etmek istemesini dilemediğinden ağır yaralı ikizlerden birinin hayatını kurtarır. Bunun sonucu, makamı, nişanlısı ve hastanenin ona verdiği başarılı gelecek sarsılır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, ikizlerin tedavisine karşı çıkan doktorlar ise yanlarında zehirli şeker bulunarak öldürülür, suçsa Tenma'nın üzerine kalır. Aradan on yıl geçer, ve seneler evvelki cinayetler tekrarlanır. Bunun üzerine Tenma olayın arka yüzünü çözmek için kendisini bir mücadelenin arasında bularak bir yolculuğa çıkar, yolculuğunda ise karşısına çıkan netice cinayetlerin failinin on sene evvel hayatını kurtardığı küçük çocuk olduğudur.
Herkes için bir eşitlilik vardır, o da ölüm.
Johan Liebert.

Tenma ile Johan.
Animeyi aylar evvel seyretmeme rağmen bir türlü konu hakkında yazı yazamamıştım. Monster, üç günde bitirdiğim bir yapım oldu ve benim için bu üç gün oldukça sürükleyiciydi. Karakterlerin derinliği, kişiliği, olay örgüsü ile bağı kadar muazzam analiz edilmişti ki, sanırım yetmiş dört bölümü de üç gün boyu izlemin etkisi bu olsa gerek. Tabii olayların yalnız Tenma'nın üzerine düşen cinayet ve Johan'ın (Tenma'nın hayatını kurtardığı ikizlerden biri) planları ve insanları manipüle edip kullanması da değildi. Şüphesiz, beni etkileyen bu da olsa da animede sıklıkla çıkan 'insanoğlu her renge bürünebilir' sözüydü. Bence monster bunun en güzel örneğiydi. İnsanların uç olaylarda ne denli değişebileceği, yahut aynı kalıp kararlarının üzerine gidebileceğini çok net biçimde gösteriyordu. Aynı zamanda Monster umutsuzluk olduğu kadar umudu da güzel alan konulardan bir tanesiydi. Çocukken üzerinde yapılan deney sonucu hislerinden ıraklaşan toplumun neticesini ortaya sererken, kimilerinin söküp atmak istediği duyguların önemini de seriyordu. bence Wolfgang Grimmer karakteri tek bu durum için yazılmış en başarılı kurgusal karakterlerden bir tanesine örnekti seride. 
O bir keresinde bana acele edeip buradan kaçmam gerektiğini söylemişti. Gökkuşağının üzerinde bir yerde daha güzel bir yer olması gerektiğini söylemişti. Ve ailemin orada olacağını. Ayrıca bana "Oz Büyücüsü"ndeki Dorothy'nin eve gildebildiğini ve benim de acele edeip buradan uzaklaşmam gerektiğini söylemişti. -Monster.
Polise, psilolojik yapımları sevenleri; monster'ı gönül rahatlığıyla öneririm.


Yapım: 2016
Tür: Dram
Yönetmen: Hiro Kaburaki

Biraz Goodfather, biraz Baccano. 2016'nın sevdiğim yapımlarından bir tanesi de 91 Days'di. Şu an yapım hâlâ devam etmekte. Myanimelist'te bölüm sayısı hakkında bir bilgi girilmese de, çoğu site de on iki bölüm olacağı söylenen anime dram ve ne denli kategorilerde yazmasa da, aksiyonu da içinde barındırmaktadır. Normalde bir animeyi bitirdikten sonra tanıtmayı uygun buluyor olsam bile, 91 Days beni o kadar sardı ki, hakkında kısa da olsa bir çift kelam edip, hiç değilse tür olarak polisiye ve mafya olaylarıyla ilgilenen arkadaşları da bilgilendirmek istedim.

Konusu: Angelo Lagusa küçükken ailesinin cinayetine tanıklık eder ve sağ olarak kurtulur. Seneler sonra birlikte olduğu çocukluk arkadaşı Corteo'yu, Avilio Bruno ismiyle ziyaret etmesiyle, Corteo'nun yaptığı kaçak içkileri mafya ailelerine dağıtmaya başlayıp ama Angelo'nun amacı seneler evvel ki ailesinin intikamını almaktır.


Yazımı sonlandırmadan evvelde animenin başa sarıp sarıp dinlediğim açılış parçasını bırakıyorum. Keyfiniz her daim yerinde olması dileğiyle, iyi geceler dilerim. ^^



29 yorum:

  1. 1.yılın kutlu olsun Rivv :)) Hoş geldin ^^ Arada girip bakıyordum yazı yazdı da ben mi kaçırdım acaba diye ama yoksun.
    Animelere de baktımda pek bana göre değil gibi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Merve, hoş buldum. Ayrıca tema için bir kez daha gönülden teşekkür ederim. Bu denli, hoş ve sıcak bir temayla blogumun bir senesini de ardında bırakmak benim için mutluluk verici oldu. + Sorma, bir polisiyeye sardım şu sıralar sanırsın dedektiflik bürosu çalışanıyım. ^^

      Sil
  2. 91 Days'in müziğine bayıldım. İki anime de güzel görünüyor. Ilk film icin etrafa bakinayim ben. Monster'in bölümleri kaçar dakika sürüyor Riv? 3 güne sığdığına göre 25 dakika civarındadır diye düşünüyorum.
    1 yaşında olduğunu duyunca şaşırdım. Sanki uzun zamandır buralardasın hissi oluşmuştu bende. :) Nice yıllar diliyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bölümler yirmişer dakikalık. Zaten çoğu animenin bölümleri ortalama yirmişer dakikalık oluyor. Beğenmene sevindim, Zülal. ayrıca çok teşekkür ederim. ^^
      vede inan bloggerda takıldığım süre müddetince bana da öyle geldi. :)

      Sil
    2. 20 dakika iyiymiş, Teşekkürler :)

      Sil
    3. Bugün tv de Sherlock Holmes'u yayınladılar. Filmin bir yerinde "Denizin kıyısında dikilip durdu. Sonra on boynuzlu, yedi başlı bir canavarın denizden çıktığını gördüm... " Bu cümleleri duyunca nasıl kulak kesildim anlatamam. Paylaşayım istedim. :)

      Sil
    4. o filme kim bilir kaç kere denk geldim. hatta dün gece babam kanalları gezerken filmin sonlarına gelmişti artık, ben de bakmıştım ama maç olduğu için kanalın tekrardan değişmesi bir dakika almamıştı. bugün netten dün geceki filmine bakıp bahsettiğin sahneyi izleyeceğim Zülal. oldukça merak ettim. ^^ diyorum ya, kim bilir kaç kere denk geldim, ama bazı şeylere dikkat kesilmediğimden, bu da onlar arasında güme gitmiş.

      Sil
  3. nice güzel yıllara sevgili river :)
    müziği süper ben de çok sevdim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim mavi.
      umarım daha nice yıllar hep birlikte burada olurum ve olursunuz da, yazdıklarını da okuma fırsatı nail olur. ^^

      Sil
  4. Blogunu açalı sadece bir yıl mı oldu? sanki uzun zamandır tanışıyor gibiyiz. O zaman blogunun doğum günü kutlu olsun, daha uzun yıllar yazarsın inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah şule, hep birlikte. içten ve güzel dileklerin çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Birinci yılın kutlu olsun River, kendini özletiyorsun :) Ben de iş hayatımdan dolayı yorumları geç cevaplayabiliyorum çoğu zaman ve insan üzülüyor, haklısın. Ancak hiç yanıtlamayanlar da var, neyse ki öyle değiliz :) Daha nice seneler burada olursun umarım :))
    Monster'ı kesin izlemeliyim, seveceğim bir film kesinlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. polisiye, gizem temalı kurgular seviyorsan şans vermeni öneririm ruj. sanırım seviyorsun da, umarım sen de beğenirsin. ilkten bölüm sayısından dolayı gözüm korkmuştu, ama müsait bir vaktimde hadi bakayım diye açınca maraton şeklinde bölümleri peşin sıra, peşin sıra seyredip başından kalmaz olmuştum. :)

      Sil
  6. 1. yılın kutlu olsun. Daha nice yılların olsun blogla :))
    Animeler çok hoş görünüyor. 91 Days'in şarkısı çok hoş *-* <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim totoro'm. sağolasın. ^^
      müziği beğendiğine sevindim ki, çünkü ne ara yayınlarının sonuna şarkı koysan çok hoşuma gidip, keyifle dinliyorum. bundan parça seçimini beğendiğim biri olduğundan, ayrıyetten memnun oldum.

      Sil
    2. Müzik konusunda bu kadar benzer zevklere sahip olmamız beni çok mutlu ediyor :D

      Sil
    3. yeeyy! o hâlde yaşasınnn! ♥

      Sil
  7. 1. Yılın kutlu olsun River :))
    Monster konusu çok hoşuma gitti çok merak ettim .
    Listem kabarık ama olsun izleyecekleri listeme aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlenecek ve okunacaklar listesi tükenmek bilmiyor esra...
      yine de bazılarının forumlarda izleyecek şey yahut okuyacak şey bulamıyorum demesi beni hayli şaşırtıyor.
      bence o kadar çok var ki, tek bundan yeni yapımlara bakmaya fazla fırsatım olmadığından kendimi hep geçmişte yaşıyor hissederim. listene konmasına sevindim. dilerim beğenirsin sen de. ^^

      Sil
  8. ayyyy sen gözdelerimdensin kiiii yaaa sen bir demirbaşsın ve yazıların çok önemliiii. bak sana bir de arrakis'i öğütlüyorum. paul muaaddip. dune meraklısı şeker kız. onunla arkadaş ol sen yaaa mutlakaa :)

    http://extraterrestretierra.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ovv sen önerirsin de uçup gitmez miyim ki? giderim. giderim. hem de koşa koşa giderim.
      bayram misafirliğine elinde çikolatanlarla giden misafir gibi giderim. yalnız utandım şimdi. cidden!
      ama bence o sensin ki. cici, cici bayram tatlısı tadında yazın ve yorumlarınla.
      yinede çok, çok sevindim. teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. Sizi de Deep önermişti bize :))
    Deep'in tanıtımıyla haberdar odum blogunuzdan ve takip etmek için uğradım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin demirci. deep mutluluk kaynağı ya. :)
      yeni kişiler görünce seviniyorum, hem tanımadığım blogları keşfetmiş oluyorum.
      bu yönden ben de blogunuza uğrarım. ^^

      Sil
  10. Rivvv :) Ya senin ismi görünce kendi kendime, seri bir şekilde rivrivriv rivrivriv rivrivriv diyorum. Baya eğlenceli ya. Kafa yapıyo :D
    Yazıya dönelim... Anlatımına göre monster ı baya beğendim. Ama vaktim olmadığından okumakla yetineceğim "şimdilik". Doğrusu bölüm sayısı çok olmasa izleyecektim. Ahh ah başka baharlara kaldı. Ya daaaaa başka *yarınlara* :)
    O müzik benim de hoşuma gitti. Dinlerken belki hiç alakası yok ama Stereopony'den Hitohira No Hanabira şarkısı geldi aklıma dinlemediysen mutlaka dene :)
    Gülücüklü Kalmanı dileyerek...
    (GİTTi.... :D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha böyle yazınca bir an aklıma civciv kelimesi ve çıkarttıkları sesler geldi. Ufakken pazar yerlerinde oldukça fazla satılırlardı, rengarenk ve pufuduk görünümleriyle ilgimi çekerdi. -Çocukluk işte.- Ama ardından hayallerim yıkıldı! Çünkü gökkuşağına olduğu vakitler yumurtadan çıktıkları vakit renkli oldukları gerçeğinin yalan olduğunu öğrendim. (babannem ve masalları sağolsun. kadın aklımı türlü, türlü şeylerle doldurmuştu) Bahar mı? Ama baharlar güzeldir ki, tıpkı renkli civcivler gibi. Yarınlar baharları getirir demişler Talha. (tamam, dememişte olabilirler. bir Riv sallaması da olabilir bu. unutalım en iyisi) Elbet bir gün seyredersin. Acelemiz yok sonuçta değil mi? Ertesi gün, ertesi gün, ve ondan sonraki koca, koca günler var! Sterepony'nin adını hep youtube'ın şu pek meşhur Alice'in beni ye çakması beni izle bölümünden görüyordum da, kırk defa karşıma çıktığından bir inat açmıyordum. Senin önerinle ilk defa şarkıyı açıp başından sonuna kadar dinleyip, izliyorum. Hatta şu yazıyı yazarken çalıyor da. Hakikatten hoşmuş ya. :D Bir daha karşıma bu tarz bir beni izle benzeri bir şey çıkarsa yan panalde bekletmeyeceğim. Gariplerim, trafikte bozulmuş kırmızı ışığa takılmışçasına bekleyip duruyorlardı.
      (O DA GİTTİ...)

      Sil
  11. Salam. Mən əvvəlcə yalnız bir anime olduğunu və adının Monster and 91days olduğunu düşünmüşdüm. Ad çox maraqlı gəldi, yapon anime maker-lərə bu adı biri çatdırsın. Ad özü belə maraqlı yeni anime üçün kifayət edər. (kifayət/yetər) İlk anime i çox bəyəndim. Psixoloji olması diqqətimi çəkdi. Oxuduğum zaman uooou dedim :D ikincinin ən çox mahnısını bəyəndim. Yaponca mahnılar da gözəl olur. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi dönüp baktım da; evet. Cidden sanki başlık tek bir isim gibi andırıyor ve doğrusu dediğin bir isimle bir yapım olsa oldukça ilgi çekici olurdu. Bende psikoloji, gerilim tarzı kurguları oldukça beğenirim. Bu sebeple monster sevdiğim yapımlar arasındadır. Şahsen senin de önereceğin yapım var ise duymak isterim Nana. Hatta bloguna biraz daha bakınayım en iyisi, belki bir öneri listesi hazırlamışsındır. Mangalar açısındand eidğine katılıyorum. Dilerim, şayet bir gün seyredersen aynı duygularla izlersin. ^^

      Sil
  12. çok merak ettim doğrusu, bu aralar izleyecek dizim kalmadığından animelere yöneldim yine, ellerine sağlık çok teşekkürler güzel yorumlaman, bilgilerin için <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lafı olmaz ki, dilerim beğenirsin. ^^ Ben de senden dizi önerisi alsam iyi olacak Duygun, yeni sezon animelerini beklemekten izleyecek yapım bulamadım.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım : Merve Canbaz